Nuška Drašček

Sobota

20:00

  • Facebook

Mezzosopranistka Nuška Drašček je z odliko končala magistrski študij petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Matjažu Robavsu (2016). V letu 2017 so ji na Univerzi v Ljubljani podelili tudi Priznanje umetniških del.

 

Je nagrajenka domačih in tujih tekmovanj. Leta 2012 je na koncertni turneji z Ano Netrebko, Orkestrom Slovenske filharmonije in Slovenskim komornim zborom pela vlogo Laure v operi Jolanta P. I. Čajkovskega. Njen repertoar obsega koncertna dela in izvedbe: Mahlerjeve Pesmi o Zemlji, Mahlerjeva 2. simfonija, Golgota F. Martina, Novembrske pesmi L. Lebiča, Požgana trava L. Lebiča, Stabat mater G. B. Pergolesija, Gianni Schichi G. Puccinija (vloga La Ciesce). Junija 2017 je imela samostojni koncert na prostem z orkestrom Slovenske filharmonije v okviru Ljubljanskega festivala. Sezono 2017/2018 je začela z avtorskim projektom »Španske zgodbe« - skupaj z marimbistom Vidom Ušeničnikom sta pripravila polscensko predstavo oz. koncert v niz povezanih španskih zarzuel. V jeseni 2019 je skupaj s pianistom Nejcem Lavrenčičem koncertirala s programom »Žalovanja«, ki je obsegal dela R. Schuberta, R. Schumanna in G. Mahlerja (Kindertotenlieder).

 

Njen operni repertoar obsega številne vloge: Jevgenij Onjegin P. I. Čajkovskega (»Olga«), Verdijev Rigoletto (»Magdalena«), Verdijev Otello (»Emilia«), Offenbachov Orfej v peklu (»Javno mnenje«), Mozartova Figarova svatba (»Kerubin«), Carmen G. Bizeta (naslovna vloga »Carmen«), Glassova La Belle et la Bête (vloga »Lepotica«) in Rossinijeva Cenerentola (naslovna vloga »Angelina«, s katero je poleg premiere v Ljubljani otvorila tudi sezono 2018/2019 v nemškem Teatru Koblenz). Decembra 2018 je postala solistka ljubljanske operne hiše; v marcu 2019 je pela eno od glavnih vlog v novi slovenski operi Koda L (Milko Lazar), sezono pa je zaključila kot »Isabella« v Rossinijevi operi Italijanka v Alžiru v produkciji Zomeropere Alden Biesen v Belgiji. V januarju 2020 je pela naslovno vlogo »Ivana« v operi P. I. Čajkovskega Devica Orleanska in požela navdušujoče kritike, marca pa je gostovala v Pragi kot »Angelina« v Rossinijevi Cenerentoli. V zadnjih dveh sezonah je v ljubljanski operni hiši pela vloge »Iocaste« (Oedipus Rex, I. Stravinsky), »Romea« (I Capuleti e i Montecchi, V. Bellini) in »Siébel« (Faust, Ch. Gounod).

 

Nuška je med drugim sodelovala tudi že v več muzikal produkcijah, med drugim v odrskih postavitvah muzikalov Moje pesmi, moje sanje (2008), Do nazga (2010) in pa nazadnje v dveh vlogah v muzikalu Vesna (2017). Na številnih koncertih po Sloveniji izvaja različne programe, v zadnjem času največkrat »Posvečeno Piaf« (šansoni slovite pevke), »Sprehod po West Endu« (muzikal) in »Popotovanje po Sloveniji« (slovenske ljudske). V marcu 2018 (na gregorjevo) je izšel njen drugi studijski album, posvečen Edith Piaf, z naslovom »Re-Belle«; izbrane skladbe, ki so zaživele v novih aranžmajih, povezuje poezija Jacquesa Preverta, ki jo interpretira Boris Cavazza. Album je izšel pri ZKP RTV Slovenija.

Marko Hatlak & KAPOBANDA

Sobota 3.9.

21.00

  • Facebook
  • YouTube

Člani zasedbe Marko Hatlak & Kapobanda ustvarjajo nepredvidljivo čustveno atmosfero etno napevov. Preizkušajo hitrost svojih prstov ter meje svojih instrumentov skozi preplet skladb iz zakladnice tanga, balkanske glasbe, klezmerja, na njihovem repertoarju so tudi ljudske skladbe severnih dežel, keltskega izvora. Skupni imenovalec na prvi pogled raznolikih slogov, razpoloženja in energičnosti skladb predstavlja vrhunska interpretacija klasično in jazzovsko izšolanih članov zasedbe: Marko Hatlak na harmoniki in vokalu, Klemen Bračko na violini, Goran Rukavina na kontrabasu in Miha Meglič na kitari. Poslušalci tako nikakor ne ostanejo ravnodušni ob zvokih akustičnega etno kvarteta, ki na humoren način poslušalcu ponudi nepozabno glasbeno doživetje.